Tätort – landsbygd

Hej!

Det är mycket diskussioner nu om anslutningskostnaden landsbygd kontra tätort. Föreningen har tillgång till kostnadskalkyl som en utomstående konsult räknat fram och enligt denna blir anslutningskostnaden i tätorten mindre än motsvarande för landsbygd. Då det är fler aktörer i tätorten som slåss om oss medlemmar blir det en knepig situation om det blir avhopp i tätorten från föreningen till andra aktörer. Vi har försökt peka på fördelarna med att äga sin förening, den kommer att hålla nere de löpande kostnaderna framöver och den stora grejen är att vi själva kan styra kostnaderna fullt ut när vi väl är på banan. Alltså en långsiktigt mycket smartare och ekonomiskt fördelaktigare lösning än att tillhöra en stor aktör.

Att ha olika kostnad för medlemmarna för tätort och landsbygd har vi inte förstått skulle finnas i någon annan fiberförening.

Föreningen har vänt sig till länsstyrelsen för  att komma till samma kostnad oavsett tätort/landsbygd.

Meddelandet som Rune har skickat in till länsstyrelsens kontaktperson lyder så här:

Till Monica Ek-Remmerth, Länsstyrelsen
Vi för separata bokföringar för tätort resp landsbygd i enlighet med förutsättningar för bidrag. Den kalkylerade kostnaden för tätorten, är ca 20.000:- och landsbygden ca 25.000:-  Telia och Bredbandsbolaget annonserar om en anslutningskostnad runt 18.000:- för tätorten
vilket gör att många i tätorten inte vill vara med att subventionera landsbygden då det finns billigare alternativ för dem. 
Vår önskan är att Jordbruksverket anpassar bidragets storlek så att inte ojämlikheter kommer att råda inom samma fiberförening. Västra Götalandsregionen har 40% i bidrag, det enda område som har mindre än 50%. Det bör finnas utrymme för en höjning så att alla i vår förening får samma ekonomiska villkor.
Hoppas på din hjälp att driva denna fråga vidare.
hälsningar
Rune Svensson
Björketorps Fiber ef

Njut av augusti, ryktet säger att värmen är på väg tillbaka.

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *