Mötet i Berghem

Hej!

Fibermöte i Berghem 20171116

Den 16 november 2017 hade vi ett informationsmöte i Berghems hembygdsgård, för att höra efter om vilket intresse det finns av fiber. Med på mötet var även en representant från Zitius som fick redovisa sitt upplägg. Zitius är en av de så kallade kommunikationsoperatörerna (KO) som har lämnat in offert till föreningen.

På mötet presenterades Björketorp fibers organisation och att det är en ekonomisk förening. Detta betyder att den som är medlem i föreningen också är delägare. Med medlemskapet följer då ett ekonomiskt åtagande om att man betalar in till föreningen för att täcka kostnaderna för byggnationen av nätet. I detta fallet är det minst 20 000:- uppdelat på fyra inbetalningar med tremånaders intervall d.v.s. 5 000:- vid varje tillfälle. Enligt tidigare beslut på föreningsstämma, som finns att läsa i fastighetsanslutningsavtalet är budgeten i dag maximerad  till 28 500:-.

En orsak till det sammankallade mötet är att Telia har skickat ut ett erbjudande under sommaren till delar av området. Efter boendes kontakt med Telia har de fått beskedet att deras projekt bara gällde de ekonomiskt mest optimala delarna av området.

En fråga på mötet handlade om när leverans av signal kan ske. Detta är svårt att säga exakt men förhoppningen är under 2018. Detta beror lite på hur snabbt området kan presentera ett underlag som gör att vi kan börja projekteringen.

En annan fråga var om alla i Berghem kan få leverans av föreningen. Svaret är att alla fastigheter som har åretruntboende har möjlighet att ansluta sig. Detta är ett krav från länsstyrelsen för att få ekonomiskt bidrag därifrån. Bidrag går bara att söka för projekt utanför tätorten. Det hindrar inte att även boende inom tätort kan bli medlem i föreningen.

När det gäller budgeten per anslutning var frågan om den var rätt uträknad och där är svaret ”ja det tror vi under de nu kända kostnaderna”.

Det kom upp frågor om KO och vad nätet kommer att innehålla. Detta går för tillfället inte att besvara eftersom ingen KO är upphandlad ännu, vi är just nu inne i den upphandlingsprocessen. Där har vi frågat om en tjänst som innehåller minsta flöde på 100/100 Mbps, ip-telefoni och minst 20 TV kanaler.

Vad månadsavgiften blir för gruppanslutningen fanns det frågor om. För den tjänsten som vi har begärt in offert på hamnar månadsavgiften på ca 300:-. Månadsavgiften är lite beroende på föreningens fasta och rörliga kostnader detta beslutas på föreningsstämman som hålls årligen.

Vid pennan, Gert Lennartsson

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *