Ett klarläggande från styrelsen.

Det kostar pengar att bygga ett fibernät, det tror vi att alla förstår. Frågan är då hur det ska finansieras.

Det har kommit in synpunkter på att det ska betalas in pengar innan projektet kommit till medlemmens tomt. Det är ju en bra fråga, men om det skall bli något byggt över huvud taget krävs det att vi börjar någonstans och till det krävs det pengar.  På årsstämman 2015 togs det beslut om att projektet skulle startas upp även om länsstyrelsens bidrag inte var klart. Därför måste betalningarna startas när arbetet börjar, och pågå tills projektet är färdigfinansierat upp till det budgeterade beloppet enligt fastighetsanslutningsavtalet (finns på hemsidan).

Ett sätt att räkna hem de insatta pengarna i föreningen är att ta hänsyn till den lägre årsavgiften för tjänsterna, detta i förhållande till din nuvarande kostnad för datasignal, TV, fast telefon och den lägre kapaciteten. Jämförbara föreningar har en avgift på 300-400 kr/mån. För detta får man 100Mb upp och ner i nätet

Projektet har nu startat med de centrala delarna. Där kommer alla signaler att komma från en s.k. nod som har förbindelse med det stora riks- och världstäckande nätet, utan denna kontakt fungerar ingenting hos våra kunder och delägare.

Därför har vi börjat där, för att efter hand koppla på alla kunder löpande under byggtiden. Det betyder att alla inte kan få anslutningen klar samtidigt, men de som har fått anslutning får också börja betala månadsavgiften för tjänsterna som vi då levererar. Det gäller när allt fungerar hos varje enskild anslutning. Detta bidrar även till föreningens ekonomi.

Vi har också ett samarbete med Vattenfall som påverkar vissa delar av nätet, och där kan vi inte påverka byggtakten, men det håller ner kostnaderna i de delarna.

Detta är en ekonomisk förening, vilket betyder att den som är medlem i föreningen är också delägare men även abonnent och kund hos föreningen.

Styrelsen som är utsedd har fått i uppgift att skapa förutsättningar för att detta skall bli utfört. Vi var mer eller mindre noviser från början när det gäller fiberanslutningar. Med gemensamma krafter har vi kommit fram till en start av bygget, som kommer att pågå minst ett år framöver innan allt är på plats.

Detta gör förmodligen inte arbetet i styrelsen lättare framöver, det finns många saker att lösa under resans gång.

När det gäller obetalda fakturor så är det inte ok att göra så, det är ett osunt sätt att lasta över problemen med finansieringen på styrelsen och övriga delägare. Att detta beteende kan få konsekvenser för den som gör så, kan inte uteslutas. Det är ju inte aktuellt att ansluta fibern innan betalningarna är gjorda eller ska vi begära hela beloppet direkt så fort anslutningen är klar oavsett var vi är i betalningsplanen? Det har även kommit in synpunkter om att ta upp ett lån istället för att täcka byggkostnaden. Att detta skulle bli billigare för delägarna får vi inte att gå ihop då lånade pengar inte är gratis och det vi tror då är att totalkostnaden för varje medlem blir högre. Detta alternativ har inte framförts på någon stämma. Om det är delägarnas mening så måste en extrastämma kallas samman för att ta detta beslut, då detta alternativet inte ingår i styrelsens nuvarande uppdrag.

Efter att allt praktiskt arbete är slutfört, återstår ett gediget arbete med att sammanställa hela projektet och leverera en rapport till länsstyrelsen med korrekt underlag innan bidraget förs över till föreningen.

Dessa pengar får vi med andra ord inte ut innan långt efter att nätet är klart. Vi har dock blivit lovade en kommunal borgen för en bankkredit. Den borgen vill vi dock inte använda innan så sent som möjligt, avgifter och räntor för detta lån blir ju också en kostnad för föreningen.

Har du som medlem specialkunskaper i någon del så hör av dig, det kanske kan hjälpa oss på vägen. Det är ju inte säkert att just dina kunskaper är aktuella just nu men senare och då är det bra att vi har den informationen och kan ta kontakt längre fram vid behov.

Styrelsen.

Finansierad av Europeiska jordbruksfonden

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *