Markupplåtelseavtalet är nu klart

Nu har fiberföreningen i dialog med markägarna kommit fram till ett markupplåtelseavtal som förhoppningsvis alla parter kan stå bakom. Hänsyn har tagits till de synpunkter som framförts vid de markägarmöten som hållits. Det avtal som nu läggs fram innehåller för markägarna bättre, eller motsvarande, villkor som finns i andra markupplåtelseavtal som markägarna åberopat, inklusive det avtal som LRF Konsult tagit fram.

Några markägare har föreslagit att ”Vägledande principer i samband med anläggning av optofiber i mark – byalag” ska biläggas markupplåtelseavtalet och vara vägledande för projektet. Dessa principer är mer skrivna för större projekt och passar inte riktigt in i nu aktuellt projekt. Viss del av innehållet finns dessutom redan reglerad i avtalet. Det som är relevant för det här projektet har därför lyfts in i avtalet och är därmed inte bara vägledande utan utgör avtalsinnehåll.

Vi är övertygade att det nya avtalet täcker in alla uppenbara fall som kan utgöra hinder för markägare att utöva sina rättigheter och sina skyldigheter både i nutid och i framtid. Det är ett avtal som kan skapa trygghet för både markägare och ledningsägare. Flera av markägarna är ju dessutom även  ledningsägare.

Lämna ett svar

Your email address will not be published / Required fields are marked *